Winterwandeling 2022

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • zondag 30 januari 2022 13u30 - 17u00
Kasteel Zellaer - ZELLAERDREEF 1, 2820 BONHEIDEN
Onze jaarlijkse winterwandeling.
Op zondag 30 januari trekken we naar Bonheiden voor onze winterwandeling. De omgeving van het kasteel van Zellaer is het gebied dat we zullen verkennen.
We vertrekken om 13.30 u. aan de ijsbaan. We voorzien een grote en een kleine wandeling.
Indien je mee wil, graag een seintje aan Eduard Straetmans (0498 77 46 28 fam.straetmans@skynet.be) of Hugo Saelen (0473 56 83 06, hugo.saelen@gmail.com)

De kleine wandeling en het eerste deel van de grote wandeling brengt ons naar het park-domein Kasteel Zellaer, dé nieuwe toeristische trekpleister in Bonheiden. Je kan er genieten van mooie wandelingen in de prachtige kasteelomgeving. Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. De gracht en de aanleg van het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. In het park staan enkele oude monumentale bomen die minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap.
Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een pseudo-middeleeuwse waterburcht. Het kasteel met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende-eeuwse geest van romantiek met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument.
De gemeente Bonheiden en Kempens Landschap vzw beheren sinds september 2017 het domein.

Het tweede deel van de grote wandeling leidt ons naar het Kasteel van Berentrode. Het Jachtslot Berentrode, ook wel het Kasteel van Berentrode of ’t Spaanshuis genoemd, is het oudste gebouw van de Belgische gemeente Bonheiden. Aangenomen wordt dat van hieruit de gemeente ontstond en uitgroeide tot wat ze nu is. De kasteelgeschiedenis gaat terug tot op een middeleeuwse hoeve, die versterkt werd tot jachtslot. Het huidige complex heeft een heterogeen uitzicht. Het oudste, centrale gedeelte werd in de eerste helft van de 16de eeuw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. De westelijke vleugel met klokgevel dateert uit de 17de eeuw. Ten noorden bevindt zich een merkwaardige, vermoedelijk 17de eeuwse, arduinen putkuip. Het kasteel werd in 1986 beschermd als monument, en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht


Praktisch

Vertrek
13.30u
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Heist-Op-Den-Berg
Prijs
gratis
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

0498 77 46 28

Meer activiteiten

  • 01 mei

    Fietsen in Ferm Landelijk Heist

  • 01 mei

    6de Toeristische fietszoektocht

  • 16 sep

    Gezinsweekend september 2022