Wandeldag 11 november

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • donderdag 11 november 2021 08u00 - 20u00
Tervuren - ACHTERSTRAAT , 3080 TERVUREN

Verslag

Deel 1

… een aanrader!
Dat konden we zelf op 11 november ondervinden onder meer omdat het team van Tom uit “Hof ter Veldeken” ons die dag in de watten heeft gelegd:
* koffie en cake bij ontvangst
* ajuinsoep met vleesstukjes en diverse broodsoorten à volonté waarvoor sommigen hun eigen “schoofzak” opzijschoven
* rijkelijke BBQ met supervers hoevevlees en lekker buffet.
Alleen daarom al willen we er volgende jaar weer bij zijn.
Neen, natuurlijk niet! Er zijn nog zoveel andere redenen:
*de goede voorbereiding van de wandelingen in de prachtige natuur bijvoorbeeld. Doordat Hugo de lange wandeling ook op smartphone aanbood konden de mannen en vrouwen met de iets snellere benen de tochten op eigen tempo maken en de anderen iets rustiger genieten.
* de leuke gebeurtenissen onderweg. Plagerijen wanneer een mannelijke en vrouwelijke wandelaar de hoge maïs induiken om een plasje te doen, leute wanneer een pronte boerin de clou van een verhaal vormt en het verdient om op de foto te gaan.
* tips van “boer en tuinder”. Wist je dat je tomaten lang kan bewaren als je ze elk apart inpakt in krantenpapier? En dat je de ziekte op de druivelaar door het spuiten van melk kan verminderen? Goed om weten!
* de onverwachte ontmoetingen met medewandelaars en dorpelingen. Bij een bezoek aan café “In den Congo” (waar de meeste dranken echt maar €1 kosten en de 2de supportersclub van Remco Evenepoel is gevestigd) ontmoetten we “Statler en Waldorf” van Vossem. Zij remmen daar ter plaatse de klimaatopwarming af: genieten in eigen streek, zijn zuinig op water, maken gebruik van gezamenlijke verwarming en elektriciteit, verbruiken lokale producten… Top!
Een aangename zorgeloze dag zoals je kan merken. Dankjewel hiervoor aan P. en H. en M. en G. en LG!
L.B.

Deel 2

11 november, ‘de‘ dag voor de wandelliefhebbers van de LG Heist.
Dit jaar wordt Vossem ons wandelparadijs.
Rond 9 u. is de aankomst in “Hof ter Veldeken".
We worden verwelkomd met koffie en cake.
We kunnen kiezen tussen 2 wandelingen; 1 “lang" en 1 “minder lang". Wij kiezen voor de wandeling van 6 km onder begeleiding van Mariette De Coux.
We wandelen langs de rivier de Voer over een klein groen padje tot aan de rand van het park van Tervuren, een heel mooi wandelgebied. Op een rustig tempo genieten we van de natuur, terwijl Mariette ons wat vertelt over het kleine kapelletje, het oude Sint-Pauluskerkje.
Uitleg bij de muurschildering van de 2 vossen krijgen we privé van de man die dit schilderij cadeau kreeg van zijn kinderen.
In het centrum van Vossem maken we een stop in het enige en oud cafeetje “In den Congo". Daar drinkt men koffie met een druppel jenever, alles aan de prijs van 1 euro per consumptie.
De atleet Miel Puttemans is geboren in Vossem en ter herdenking wordt jaarlijks op 11 november een jogging gehouden.
‘s Middags wordt ajuinsoep met zelfgebakken brood geserveerd, ruim voldoende.
Nadien vertrekken we terug voor een wandeling door de velden. Je waant je soms in “The middle of nowhere".
Na de wandeling is er tijd voor een drankje, ieder zijn keuze.
‘s Avonds is er barbecue op het “ Hof ter Veldeken”, een familiaal landbouwbedrijf dat gerund wordt door vader Tom en de twee zonen Tim en Toon. Zij verzorgen verschillende rundveerassen en ze kiezen voor natuurlijke en ecologische verantwoorde producten en met de focus op de korte keten. Het verwerken van het vlees gebeurt in de eigen hoeve-slachterij.
De barbecue bestaat uit een assortiment van groenten, pasta’s en het vlees van eigen kweek. Hamburgers, worsten, koteletten en vooral de lekkere steak. Het vlees smelt op de tong, zo zacht en met veel smaak. Men proeft duidelijk het verschil.
Heerlijk verzadigd keren we terug naar huis.

Het was een leuke dag, zeker voor herhaling vatbaar. Dus tot volgend jaar?
Nog een dikke merci aan Paul, Hugo en Mariette.

An en Claire

Deel 3

Op donderdag 11 november vertrokken we met de bus aan de schaatsbaan in Heist-op-den- Berg naar ‘Hof ter Veldeken‘ in Vossem.
We stonden allen te popelen om nog eens een stevige wandeldag aan te vatten. Stipt om 8 u. konden we vertrekken!
Ruim op tijd waren we ter plaatse, om 9 u. werden we verwacht aan de koffietafel.
Na een goed georganiseerde ‘covid safe-controle’ konden we een plaatsje zoeken in de ruim ingerichte zaal.
We mochten zelfs ’s morgens al besluiten dat we goed ontvangen werden, koffie en gebak naar wens.
Hugo Saelen en Mariette hadden voor ons enkele mooie wandelingen uitgezocht, de keuze kon gemaakt worden uit een korte of een lange wandeling.
De groep van 50 personen werd gesplitst, een gedeelte deed de korte wandeling (6 km) onder leiding van Mariette. De lange (11 km) werd geleid door Hugo. Geregeld werd even haltgehouden om te genieten van de mooie vergezichten. Er was veel afwisseling van verharde en niet verharde/ holle wegen. De bosrijke omgeving en de vijvers van Tervuren zorgden met deze mooie herfstkleuren voor prachtige taferelen.
Onze wandeling passeerde de kerk van Vossem, waar we voor een ‘eurootje’ reeds een drankje konden nuttigen in café ‘’In den Congo‘.
Vanaf de kerk waren we op een korte afstand van de startplaats.
Daar werden we ontvangen met een lekkere ‘ajuinsoep‘ met verschillende soorten regio-naal gebakken brood . We konden onbeperkt scheppen en smeren.
Na een korte rustpauze konden we de wandelingen hervatten. De groep van de lange afstand was al wat ingekrompen, wat het succes van de kleine tocht ten goede kwam. Het gevreesde effect van de ajuinsoep bleef volledig uit. Tijdens de wandeling waren het slechts enkelingen die voor rare geluiden zorgden tijdens het voortbewegen. Het bleken de te droge schoenen te zijn, daar we geen regendruppel gekregen hadden tijdens onze wandeldag. Het weer hadden we volledig mee, niet te warm, een weinig bewolkt; maar droog! Met de 2e lus deden we de andere kant van het dorp, wat zorgde voor heel andere beelden. In Duisburg, bij frituur Michel recht over de kerk namen we een korte plaspauze.
Rond 17u. werden we verwacht voor het avondeten. In Hof Ter Veldeken aangekomen, stond het buffet al klaar voor ons.
Bij aankomst kwam men al rond met hapjes en versnaperingen. Als iedereen aangekomen was en onze wandelschoenen uitgedaan om de netheid van de zaal te garanderen, konden we aanschuiven aan het buffet. Afwerking ‘ten top’!! Er werden voor ons verschillende soorten vlees van de hoeveslagerij op het vuur gebakken . De sfeer zat er vlug in, de toog had ook geregeld bezoekers, waar we terecht konden voor een ganse reeks bieren en frisdrank. Als dessert kregen we enkele soorten hoeve-ijs.
We hebben allemaal lekker gegeten en we zijn er enorm verwend! De zaal is al vastgelegd voor volgend jaar. Er is een gigantisch aanbod van wandelingen in de buurt.
In de plaatselijke hoeveslagerij konden we de nodige inkopen doen, wat de eigenaar Tom en zijn zoon ten zeerste apprecieerden.
Meer uitleg ga ik niet geven, we moeten de wandelaars in 1 autobus krijgen volgend jaar!

Paul
Praktisch

Vertrek
Parking schaatsbaan.
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Heist-Op-Den-Berg
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

0497197125

Meer activiteiten