Virtuele wandeling door Heist

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • donderdag 16 januari 2020 19u00 - 23u00
De Sporthal - LOSTRAAT 48A, 2220 HEIST-OP-DEN-BERG

Verslag

Met 2 groepen van 25 mannen en vrouwen zijn we op wandel gegaan door Heist op den Berg in de tijd van toen met Fons Steurs als gids. Dit wil zeggen we zijn op wandel gegaan aan de hand van postkaarten die verzonden geweest zijn tussen 1910 en 1920. 
We zijn vertrokken boven op den Berg met zijn 16 cafés en zonder gemeentehuis en op het kerkplein een andere pomp dan die dat er nu staat. 
Via de Herentalsesteenweg tot aan de Netebrug waar de Duitse verkenningstroepen niet over durfde (schrik voor de messentrekkers van Bruggeneinde) en dan verder naar Hallaar via Pinzieleke. In de Leopoldlei passeren we een grote brouwerij en gaat het via de Bergstraat naar de Stationsstraat. In de Bergstraat lag toen nog een tramspoor dat tijdens de 1ste wereldoorlog gepikt is door de Duitsers. We zagen ook beelden van de bombardementen in de Bergstraat en van latere Bevrijdingsfeesten.
In de Stationsstraat gaan we langs de villa’s, klein beetje fout gelopen maar toch via de tramhalt in één van de 2 borstelmakerijen van Heist terecht gekomen.
Verder wandelen naar het kruispunt van Fabiola, waar het Belgische leger op den Duits stond te wachten. Rond het kasteel van Moretus is er nog een felle strijd geweest met het Duitse leger.
Vervolgens passeren we de melkerijen op t ’Goor. Via de Lostraat, het Laar en de Oude Godstraat, met oude tekenacademie en het toenmalig politiebureel terug naar de Berg.

Het was een leerrijke avond en iedereen ging tevreden; na nog effe nakaarten in de kantine, terug naar huis. Het was weer een geslaagde avond. 

Guy

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Fons Steurs
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Heist-Op-Den-Berg
Prijs
gratis
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

015 24 89 19

Meer activiteiten

  • 01 mei

    Bij Ferm en Landelijke Gilde Heist "Zit-Je" Goed!